home       inleiding       sysadmin       services       links       bash       werk       nothing      

Een systeembeheerder werkt dezer dagen meestal in een team. Dat was 15 jaar geleden nog wel eens anders. Maar nu zijn de Lone-Rangers bijna allemaal verdwenen. Dat moet ook wel, want machines draaien 24uur per dag, 7 dagen op 7 en in alle omstandigheden.

Een team linux systeembeheerders zorgt er voor dat ze zo weinig mogelijk routine taken moeten aanpakken. Ja die zijn er natuurlijk nog wel, want de backup moet blijvend gecontrolleerd worden, en het netwerk moet in de lucht blijven.
Toch blijf je zoveel mogelijk taken automatiseren, zodat bvb het uitrollen van een nieuwe server, minuten vergt ipv weken.

Naast de nodige basiskennis, is ervaring een must, en die doe je alleen maar op door ergens van heel weinig te beginnen, en fouten te maken, die fouten te (h)erkennen en te herstellen.

De sysadmin cursus teksten op deze site zijn beperkt . Systeembeheer kun je echt niet leren uit boeken. De kennisoverdracht gebeurt van mens op mens, en elke rot-machine zorgt uiteindelijk voor een berg ervaring. Bovendien heb je een gans internet, dat, zeker wat linux systeembeheer betreft, een onmetelijke bron van informatie levert.