home       inleiding       sysadmin       services       links       bash       werk       nothing      

LTS (Long-Term Support) Releases

Als je werkt met/op servers heb je nood aan stabiliteit. Het heeft weinig zin een linux distributie als server te installeren, als er geen enkele vorm van updates worden voorzien. Je hebt op zijn minst security patches en updates nodig. Die worden voorzien voor een periode beperkt in tijd. Soms slechts tot de volgende versie van een distributie. Voor servers zijn we geinteresseerd in periodes van drie jaar of meer.
 
Een installatie van een nieuwe distributie op een server betekent dat je rekening moet houden met downtime van 30 minuten tot enkele dagen (als er wat mis gaat). We gaan altijd uit van worst case scenario's, en bijgevolg houden we van langere periodes van onderhoudspatches. Red-Hat/CentOS, Oracle Linux, Scientific Linux, Ubuntu en SuSE hebben stabiele LTS-versies.
 
Een distributie als Debian, daarentegen, wordt 5 jaar onderhouden en d.i. tot een volledig jaar na het uitkomen van een nieuwere versie, maar daar kun je in de planning eigenlijk niets mee beginnen. Als je nu een server nodig hebt, en Debian is bezig met het afronden van zijn nieuwste versie, kun je die nieuwe versie nog niet installeren, en heb je in het slechtste geval maar 13 maand support meer op je huidige versie.
 
Overzicht
 
https://linuxlifecycle.com/
 

 1. RedHat
   
  Distributies beginnen met een nummer (4 5 6 7 8 ...)
   
  RedHat geeft een support tot 10 jaar na uitkomen van een distributie.
  De eerste 5 jaar is er volledige support.
  Het 6de jaar worden er geen software verbeteringen en slechts beperkte Hardware-Enablement-Backporting drivers meer aangeboden.
  De laatste 4 jaar van de cyclus worden er helemaal geen Hardware-Enablement-Backporting drivers meer aangeboden.
   
  https://access.redhat.com/support/policy/updates/errata
   
 2. CentOS
   
  CentOS volgt de RedHat releases op de voet op.
   
 3. Ubuntu
   
  De benaming van een ubuntu versie begint met het jaartal gevolgd door de maand, bvb 16.04
   
  Ubuntu komt elke 2 jaar (2014/2016/2018/2020/..) in de maand april uit met een LTS versie.
   
  De LTS versies worden 5 jaar onderhouden.
   
  Intussen worden er elke 6 maand nieuwe releases uitgebracht, maar die worden slechts 18 maanden onderhouden.
   
 4. Rolling releases
   
  Arch Linux en zijn gebruiksvriendelijke afsplitsing Manjaro zijn rolling releases. Er zijn heel veel rolling release distros beschikbaar. Er wordt permanent geupdate. (een beetje zoals win10)
  Dit heeft als belangrijkste nadeel dat het na de zoveelste update plotseling niet meer werkt (pas op, dat gebeurt soms ook, bij o.a. ubuntu :: maar veel minder)
  LinuxMint heeft ook een rolling release genaamd Linux Mint Debian Edition.